MENU Zapri

Ali bodo morali tudi spletni trgovci imeti davčne blagajne?

  • 18. sep. 2015

Slovenski sistem davčnih blagajn pomeni nadgradnjo obstoječih programov za izdajo računov s povezavo na Finančno upravo, preko katere se računi že ob izdaji davčno potrdijo.

Glede obveznosti davčnega potrjevanja računov pri prodaji v spletnih trgovinah se je v zadnjih mesecih dvigalo precej prahu. Mnogi so upali, da bo poslovanje spletnih trgovin obveljalo kot ena redkih izjem, kjer računov ni treba davčno potrjevati.

Edina izjema so plačila, ki jih spletna trgovina prejme preko sistema PayPal in po novem tudi pri plačilu z Moneto. Tako plačanih računov ni treba potrditi na Finančni upravi.

Vsa ostala plačila se po novi zakonodaji štejejo kot “gotovinska” in račune je treba potrditi.

V praksi sta najpogostejša dva primera

Prvi primer je, ko kupec v spletni trgovini naroči blago in ga ob naročilu plača s plačilno kartico, blago pa nato prejme po pošti. Trgovec bo moral v tem primeru izdati račun in ga priložiti pošiljki (preden blago odda na pošto), tako kot do sedaj. Po novem bo ta račun ob izdaji tudi že davčno potrdil.

Drugi primer pa je, da kupec v spletni trgovini naroči blago, ki ga plača po povzetju – plača torej poštarju, ki mu blago dostavi. Tudi v tem primeru bo moral trgovec izdati račun in ga priložiti pošiljki – in tudi ta račun bo moral ob izdaji davčno potrditi.

In kaj, če kupec nato ne sprejme pošiljke? Pošta bo blago vrnila trgovcu, ki bo račun storniral, in tudi to spremembo posredoval na FURS.


Kdaj računa ne bo treba potrditi?

Če bo kupec plačal blago z nakazilom na transakcijski račun trgovca, preko sistema Paypal ali s pomočjo Monete, računov ne bo treba davčno potrditi. FURS tudi obljublja, da je ta izjema zgolj začasna, obeta se nam, da bomo v prihodnosti vse račune, ne glede na način plačila, morali ob izdaji davčno potrjevati.

Podobne
vsebine

Saop je rešitev podjetja Seyfor