V tem tednu obvezna zimska oprema - kaj morate vedeti? 13. 11. 2013

V tem tednu obvezna zimska oprema - kaj morate vedeti?
Ne glede na to, kakšne vrste verig izberete je najbolj pomembno, da jih poskusite namestiti  
že pred njihovo nujno uporabo, če se da kar na toplem v garaži. Montaža kakršnekoli verige je namreč nekoliko stresna in navadno poteka v zelo neugodnih razmerah. Ne pozabite tudi na rokavice, saj vas pri tem delu lahko hitro začne zebsti v roke. Hitrost vožnje s snežnimi verigami je omejena na največ 50 km/h, tudi na avtocesti. Na kopni cesti jih morate sneti, drugače boste poškodovali tako verige, kot tudi pnevmatike, v skrajnem primeru pa še kakšen drug del avtomobila.

Katere verige so na voljo in katere so boljše in kakšne so cene?
Obstaja več vrst snežnih verig.

Verige iz vrvi so precej ugodna alternativa za snežne verige. Komplet verig iz vrvi dobite že za 50 evrov, vendar je njihova montaža zelo zapletena in včasih se s tem lahko zamudite tudi dve uri.

Verige iz jeklenih členov stanejo najmanj 70 evrov, vendar so veliko bolj prikladne kot tiste, narejene iz vrvi. Montaža je veliko bolj enostavna. Verige iz jeklenih členov preprosto namestite na pnevmatike in jih pritrdite s kavlji. Testi so pokazali, da se večina modelov dobro prilega pnevmatiki. Z njimi ne smemo voziti po cesti, kjer je komaj kaj snega oziroma je ta v manjših zaplatah.

Hitromontažni sistemi so kar dragi (komplet stane več kot 200 evrov), je pa zato njihova montaža precej bolj enostavna. Seveda pa je potrebna pred odhodom na zimske počitnice z avtom manjša priprava. Na vsako pogonsko kolo je treba namreč priviti montažno matico. Poleg tega je treba prilagoditi dolžino verige dimenziji pnevmatike. Če torej te stvari prej uredite, boste potem verige čisto enostavno montirali, če boste naleteli na snežni metež. Verigo je treba le pritrditi na matico na kolesu, jo namestiti na pnevmatiko. Verige se bodo med vožnjo same zategnile.
Namestitev tekstilnih verig je dokaj enostavna, zahteva pa nekaj več naprezanja, da jih boste potegnili preko pnevmatike. Te so uporabne tudi v ko je manj snega in tudi na mokrem, le po suhi cesti se z njimi ne smete voziti oziroma agresivno speljevati, saj jih boste hitro strgali. Upoštevati je treba še, da v nekaterih državah, kot sta Italija in Avstrija, snežne verige iz tkanine ne veljajo kot obvezna zimska oprema. Tekstilne verige se po namestitvi med samo vožnjo samodejno centrirajo, zato ne povzročajo hrupa in vibracij. Maksimalna hitrost vožnje je omejena na 50 km/h, hkrati pa omogočajo boljše delovanje sistemom ABS in ESP kot klasične verige.

Pri verigah je ključno, da njihova velikost ustreza pnevmatikam na vozilu. Če imate pri hiši več vozil, ki jih ne uporabljate istočasno, je zato dobrodošlo, da kupite takšne verige, ki se bodo prilegale čim več različno velikim platiščem. Pri verigah je poleg tega pomembno, da jih je čim preprosteje namestiti.
 
Ali vas lahko policija oglobi tudi kadar uporabljate verige?
Čeprav so na trgu tudi verige, ki omogočajo vožnjo tudi po samo razmočeni ali celo suhi podlagi, jih je dobro uporabljati le, če je na cesti dovolj snega. Vselej upoštevajte tudi na izdelku navedene hitrostne omejitve. Če klasične verige (tudi plastične) uporabljate po le razmočeni podlagi, jih lahko uničite, škodite pa tudi cesti in svoji denarnici, saj vas lahko policisti za tako vožnjo oglobijo s 120 evri. Če pri tem še ovirate promet, pa vam grozi kazen 400 evrov.

Kako je z zimsko opremo na Primorskem?
V priobalnem območju (ceste od Kozine do Sečovelj) veljajo za zimsko opremo vozil tudi 4 letne pnevmatike z min. globino profila 3 mm (verige v priboru niso obvezne).
 
Vir: AMZS, Volan, Žurnal24, Fulda.com

VIDEO: Kako pravilno nataknemo snežne verige?

Preberite tudi:
Pripravite zimsko opremo
ERP sistem za srednje veliko in veliko podjetje ali javni zavod. Na predstavitev iCenter
Spletni računovodski program za računovodski servis ali malo podjetje. Na predstavitev Minimaxa
Poslovni dokumentni sistem in podpora e-računom. Na predstavitev eRegistrator
Z uporabo naše spletne strani se strinjate z našo politiko piškotkov. xVeč o piškotkih