Sladka darila

Sladka darila
Tokrat imamo za vas poleg sladkih receptov še ideje za izvirna darila. Priprava domačih daril je nadvse zabavna, domača kuhinja pa se spremeni v pravo malo slaščičarno. Priporočamo, da izberete zdrave sestavine. Ko je pecivo pripravljeno, moramo poskrbeti samo še za to, da ga podarimo v lepi embalaži.

Sestavine:

  • Različne, odvisno od sladkarij, ki jih boste pripravljali - preverite pri vsakem receptu posebej
  • Embalaža


Priprava:

Tokrat imamo za vas poleg sladkih receptov še ideje za izvirna darila. Priprava domačih daril je nadvse zabavna, domača kuhinja pa se spremeni v pravo malo slaščičarno. Ko je pecivo pripravljeno, moramo poskrbeti samo še za to, da ga podarimo v lepi embalaži.Okusna in prikupno zavita doma pripravljena darila so odlična ideja za obdaritev najdražjih, prijateljev in znancev. Vse, kar potrebujemo, sta dobro domače pecivo in privlačna embalaža, v kateri bomo pecivo podarili. Seveda pa vse tudi ni tako zelo preprosto. Lahko se nam zalomi že pri pecivu, ki je preveč krhko ali trdo, se ne strdi, se nam zažge ali kako drugače ponesreči. Zato je dobro, da ga začnemo pripravljati že nekaj tednov pred praznik. Dobro je upoštevati tudi nekaj preprostih navodil:
  • Piškote v embalažo shranimo šele, ko se popolnoma ohladijo oziroma ko se sladkorna glazura povsem strdi. Če želimo, da ostanejo čim bolj sveži, jih hranimo v tesno zaprti posodi ter v darilno embalažo zapakiramo šele, tik preden jih podarimo.
  • Kroglice in trufli morajo biti povsem strjeni in hladni, ko jih zapakiramo v embalažo. Dobro je, da jih do uporabe hranimo v hladilniku.
  • Ko pecivo poklonimo kot darilo, je dobro dodati listek s seznamom sestavin. Dandanes imajo namreč številni ljudje alergije na določeno hrano ali določenih živil ne prenašajo najbolje. Na listek lahko napišemo tudi napotke za učinkovito shranjevanje.
KAKO IZBEREMO PRIMERNO EMBALAŽO?
  • V predprazničnem času so v trgovinah vedno na izbiro različne kartonaste in kovinske škatle ter škatlice, v katerih lahko podarimo domače pecivo. Izbiramo lahko med različnimi velikostmi, oblikami in barvami škatel. Seveda lahko darilne škatle iz kartona izdelamo tudi sami. Potrebujemo le kos kartona, oster nož, ravnilo, lepilo in lep ovojni papir ter seveda tudi nekaj spretnosti in potrpljenja. Notranjost škatle najprej obložimo s krep papirjem, papirnatimi servietami ali nekaj sloji papirja za peko. Nato v škatlo zložimo ali položimo pripravljeno pecivo in škatlo pokrijemo s pokrovom. V škatlah lahko podarimo piškote in medenjake, če pa imamo dovolj veliko škatlo, lahko v njej podarimo tudi manjši šarkelj ali potico. Škatle samo še okrasimo z lepim okrasnim trakom in ustvarili smo nadvse ljubko darilo, ki ga bo vsakdo vesel. Če želimo, lahko vsak piškot zavijemo v barvni celofan ali krep papir in ga šele nato položimo v škatlo.
  • Pecivo lahko podarimo tudi v steklenih kozarcih ali keramičnih posodah, ki se nepredušno zaprejo. Kozarci za vlaganje s patentom ali pokrovčkom, napolnjeni z lepimi kroglicami ali trufli, so zagotovo lepo in nadvse okusno darilo. V kozarcih lahko podarimo tudi manjše piškote, kot so na primer cimetove zvezdice, čokoladne zvezdice, lešnikovi masleni piškoti, orehove kepice, kokosovi stožci, čokoladni začimbni piškoti, razpokani piškoti, vanilijevi rogljički ali vanilijevi cvetovi. Poigramo se lahko tudi z okrasitvijo kozarcev. Pokrov kozarca prekrijemo z lepim kosom blaga, ki ga na kozarec zavežemo z okrasnim trakom ali rafijo. Kozarce lahko opremimo tudi z etiketo, na katero napišemo vsebino kozarca.
  • Če želimo podariti dve darili, s pecivom, piškoti ali bomboni napolnimo lepe keramične sklede ali lončke in manjše pletene košare. Ker takšne embalaže ne moremo nepredušno zapreti, moramo piškote ali pecivo zaviti v celofan, ki ga tesno zavežemo z lepim okrasnim trakom (rafijo) in po želji okrasimo s pentljo.
  • Seveda lahko kroglice, trufle, bombone in piškote podarimo tudi v plastičnih, papirnatih ali kartonskih vrečkah, ki jih lahko hitro naredimo iz navadnega ali obarvanega papirja ali celofana. V prozornih vrečkah podarimo kandirane pomaranče s čokolado, florentince, lizike, turški med, piškotke za srečo, božične zvezde in nadvse prikupne angelčke ali sladke medene hišice. Ker vrečk ne moremo nepredušno zapreti, je dobro obdarovanca v tem primeru opozoriti, da pecivo takoj poje ali shrani v tesno zaprti posodi.
  • Da ne bomo zapravljali denarja za embalažo, lahko pecivo zložimo na kartonske krožnike za enkratno uporabo s prazničnimi motivi, vse skupaj zavijemo v celofan in okrasimo s pentljo. Na večjih krožnikih lahko podarimo tudi potico, božično štruco, božični kruh, božični sadni kolač ali panettone. Sedaj, ko smo vas opremili z idejami in napotki, se lahko v miru lotite priprave domačih daril, zaradi katerih boste zagotovo deležni veliko pohval. Pa tudi nekaj denarja boste prihranili.
Vir: Okusno.je

ERP sistem za srednje veliko in veliko podjetje ali javni zavod. Na predstavitev iCenter
Spletni računovodski program za računovodski servis ali malo podjetje. Na predstavitev Minimaxa
Terminal za gotovinska in negotovinska plačila s paleto možnosti za povezavo. Na predstavitev Dotypay
Z uporabo naše spletne strani se strinjate z našo politiko piškotkov. xVeč o piškotkih