Pehtranovi štruklji

Pehtranovi štruklji
Preizkusite za izvrsten recept za pehtranove štruklje.

Sestavine:

  • 35 dag vlečenega testa
  • 30 dag pretlačene skute
  • sol
  • 4 dag drobno narezanega belega kruha
  • 3-4 jajca
  • 2 dl smetane
  • 6 dag masla
  • 2 žlici narezanega pehtrana


Priprava:

Kupljeno testo na prtu razgrnemo, če imamo domače testo, ga razvaljamo in razvlečemo.

Razvlečeno testo namažemo z nadevom, ki ga pripravimo tako, da v skuto zamešamo sol, kruh, rumenjake, smetano, stopljeno maslo in nazadnje sneg. Vse skupaj potresemo s pehtranom in tesno zvijemo.

Štrukelj položimo na ovlažen, z drobtinami potresen prtič, ga vanj zavijemo, na koncih povežemo z vrvico in damo kuhat v kozico v osoljen krop. Štrukelj naj gleda za dober prst iz vode, da se bolj rahlo skuha. Pokritega kuhamo 35 do 40 minut. Kuhan štrukelj položimo na desko, malo ohlajenega odvijemo, narežemo, položimo na ogret krožnik in zabelimo z maslom.

Vir: Ženska.si


Zdravilne učinkovine pehtrana

Pehtran se največkrat uporablja pri odpravljanju težav s prebavili in pospeševanju izločanja žolča. Učinkuje protivnetno, rahlo odvaja vodo in odpravlja gliste. Cenjen je še zaradi spodbujanja apetita, zato ga pogosto omenjajo v povezavi s prehranskimi motnjami, kot sta anoreksija in bulimija. Žvečenje pehtrana še zdaj priporočajo za blaženje zobobolov in vnetje dlesni, saj vsebuje evgenol, ki je tudi v nageljnovih žbicah. Je bogat vir vitaminov C in A ter predstavnikov B-kompleksa, ima veliko mineralov, predvsem kalcija, magnezija, železa, mangana, bakra, kalija in cinka. Vsebuje veliko antioksidantov. Vir: Siol.net


ERP sistem za srednje veliko in veliko podjetje ali javni zavod. Na predstavitev iCenter
Spletni računovodski program za računovodski servis ali malo podjetje. Na predstavitev Minimaxa
Poslovni dokumentni sistem in podpora e-računom. Na predstavitev eRegistrator
Z uporabo naše spletne strani se strinjate z našo politiko piškotkov. xVeč o piškotkih