Jabolčni kolač z drobljencem

Jabolčni kolač z drobljencem
Jesen je med drugim čas jabolk. Iz njih lahko pripravimo marsikaj. Tokrat imamo za vas recept za kolač z drobljencem, ki bo naredil sladico še bolj hrustaljvo in okusno.

Sestavine:

Za 6 oseb:
  • 3 kisla jabolka  
  • maslo in moka za pekač

Maslene drobtine
  • 70 g moke
  • 2 ščepca soli
  • 0,75 žličke mletega cimeta
  • 70 g drobnega rjavega sladkorja (boljši je kokosov sladkor)
  • 40 g  na koščke narezanega hladnega masla (boljše je kokosovo olje)

Testo
  • 60 g zmehčanega masla (boljše je kokosovo olje)
  • 100 g sladkorja (boljši je kokosov sladkor)
  • 1 jajce
  • 1 žlička vanilijevega ekstrakta
  • 80 ml mleka (boljše je riževo ali kakšno drugo rastlinsko mleko)
  • 130 g moke (boljše, da uporabite pirino, ajdovo, riževo ali drugo moko, ki ni pšenična)
  • 1 žlička pecilnega praška (boljše če uporabite vinski kamen)


Priprava:

Pečico segrejemo na 170 stopinj Celzija. Okrogel pekač za torte s snemljivim obodom (premera 20 cm) dobro namastimo z maslom in rahlo poprašimo z moko.

Za pripravo maslenih drobtin v skledi zmešamo moko, sol, cimet in sladkor. Po mešanici potrosimo na koščke narezano hladno maslo in ga s prsti vgnetemo v suhe sestavine, da nastane drobtinam podobna zmes. Maslene drobtine do uporabe shranimo v hladilniku.

Nato pripravimo še umešano testo. V skledo presejemo moko in jo zmešamo s pecilnim praškom. V drugi skledi z električnim mešalnikom zmešamo maslo in sladkor. Na visoki hitrosti mešamo 4 do 5 minut, da dobimo rahlo kremasto zmes. Dodamo jajce in mešamo toliko časa, da nastane rahla in penasta zmes. Nato vmešamo še vanilijev ekstrakt. Na zmes presejemo polovico mešanice moke in pecilnega praška. Prilijemo mleko in vse skupaj dobro zmešamo. Nato presejemo še preostalo moko s pecilnim praškom in jo dobro vmešamo v testo.

Pripravljeno testo pretresemo v pekač in ga s hrbtno stranjo žlice (pomagamo si lahko tudi z lopatko ali kuhalnico) enakomerno razporedimo po dnu pekača.

Jabolka operemo, olupimo in razrežemo na četrtine. Odstranimo peclje in peščišča ter jih zavržemo. Četrtine jabolk narežemo na tanjše rezine, ki jih razporedimo po testu. Po vrhu potrosimo maslene drobtine.

Pekač za približno 40 minut potisnem v ogreto pečico. Kolač je pečen, ko na zobotrebcu, ki ga zapičimo v testo ne ostane nobenih sledi, ko ga izvlečemo.

Povzeto po Okusno.je

ERP sistem za srednje veliko in veliko podjetje ali javni zavod. Na predstavitev iCenter
Spletni računovodski program za računovodski servis ali malo podjetje. Na predstavitev Minimaxa
Terminal za gotovinska in negotovinska plačila s paleto možnosti za povezavo. Na predstavitev Dotypay
Z uporabo naše spletne strani se strinjate z našo politiko piškotkov. xVeč o piškotkih