Orada v soli
Sočna, slastna in ravno prav slana riba za zdrav obrok.
Sestavine:
- 4 ribe (težke približno 350 do 400 g) ali 2 ribi(težki približno) 700 do 900 g
- 6 kg grobe morske soli
- 6 jedilnih žlic belega, črnega, in rdečega popra v zrnu
- 8 limoninih rezin,
- 8 vejic rožmarina
- nekaj vejic peteršilja
- oljčno olje
Priprava:
Pečico segrejemo na 230° C. Orado očistimo drobovine in škrg, dobro operemo, osušimo (luske pustimo!!!, da ne poškodujemo kože).
V trebušno votlino ribe nadevamo rezie limone in vejice rožmarina. Pekač obložimo s papirjem za peko. Nanj nasujemo slabo polovico soli, nanjo položimo ribo in jo pazljivo prekrijemo s preostalo soljo, da je solni ovoj povsem sklenjen.
Pečemo, dokler solni ovoj ne postane sivo-rjav. Riba bo medtem izločala sokove in solni ovoj bo otrdel. Pečeno ribo vzamemo iz pečice, pustimo nekaj minut, da se sokovi umirijo, nato pa solni ovoj razbijemo s tolkačem. Preden ribo ponudite, jo sfiletirajte, fileje pa prelijte s kančkom oljčnega olja in limoninega soka.
Silvana Kavčič