Praznični kruh z bučnimi semeni

Praznični kruh z bučnimi semeni
Naj vsa hiša zadiši po prazničnem kruhu! Poleg tega pa so bučna semena zelo zdrava.


Sestavine:

Za pekač kruha:
  • 1 kg namenske moke za kvašeno testo
  • 7dl mleka (mlačno)
  • 50g svežega kvasa
  • 30g soli
  • 20 g sladkorja
  • 100 g olja (lahko tudi olivno)
  • 50 g bučnega olja


Priprava:

Vse sestavine po vrstnem redu dodamo v mešalec za testo, če slednjega nimamo, ročno
umesimo testo ter ga razprostremo po pekaču. Prižgemo pečico samo da jo malo pogrejemo (1-2 minute), nato izklopimo in postavimo naš kruh v pečico na vzhajanje. Vzhajamo cca. 30 minut. Nato posipamo s semeni in jih na rahlo malo potisnemo v testo. Damo nazaj v pečico in nastavimo na pečenje 220°C za 25 minut. Podobno lahko pripravimo s sezamom namesto bučnega olja pa damo topljeno surovo maslo. Posip je lahko tudi pražena čebula, svež rožmarin ali druga semena.

Bučna semena so zelo zdrava!
Uživanje bučnih semen in izvlečkov je priporočljiv dodatek vsakdanji prehrani, zlasti pri
moških, starejših od 40 let, svetujemo pa ga tudi ženskam, ki imajo težave s prepogostim izločanjem seča zaradi inkontinence sečnega mehurja. Samo bučno olje, ki je sicer zelo zdrava in okusna maščoba za začinjanje solat, pa naj pri tem po novejših znanstvenih izsledkih naj ne bi imelo pomembne preventivne in terapevtske vloge, saj se spojine, ki zavirajo povečevanje prostate, naj ne bi nahajale v oljnem delu bučnega semena. Ob tem še povejmo, da so v lekarnah na voljo zdravila z izvlečki bučnih semen, seveda pa je predvsem priporočljivo uživati semena sama, najbolje posušena, nesoljena in iz biološke predelave. Bučna semena so zelo okusna, pomembno pa je, da jih temeljito prežvečimo.

Buče rastejo danes praktično povsod po svetu, celo na Aljaski. Antarktika je edini kontinent, kjer ne rastejo. So zelo hranljive, saj vsebujejo proteine, ogljikove hidrate, dietna vlakna, kalcij, železo, magnezij, kalij, cink in še bi lahko naštevala. Največ pa imajo v sebi beta karotena, ki se v telesu spremeni v vitamin A. Bučna semena vsebujejo tudi veliko magnezija. Z magnezijem blažimo glavobol, tesnobo, utrujenost, nespečnost in živčnost. Četrtina skodelice z bučnimi semeni zadosti polovico dnevnih potreb po magneziju. Drugi viri magnezija so: špinača, blitva, črni fižol, soja in losos. Danes vam predstavljamo recept za praznični kruh, po katerem bo dišala vaša hiša, osnovna receptura izvira iz Italije.

Več slastnih receptov najdete na portalu Ženska.si v rubriki Recepti.

ERP sistem za srednje veliko in veliko podjetje ali javni zavod. Na predstavitev iCenter
Spletni računovodski program za računovodski servis ali malo podjetje. Na predstavitev Minimaxa
Poslovni dokumentni sistem in podpora e-računom. Na predstavitev eRegistrator
Z uporabo naše spletne strani se strinjate z našo politiko piškotkov. xVeč o piškotkih