Povprečne mesečne plače, Slovenija, avgust 2013 16. 10. 2013

Povprečne mesečne plače, Slovenija, avgust 2013
Povprečna mesečna plača za avgust 2013 nominalno in realno nižja od plače za julij 2013 Zaposlena oseba je v avgustu 2013 zaslužila v povprečju 989,52 EUR neto ali nominalno za 0,1 %, realno pa za 0,4 % manj kot v juliju 2013. Povprečna mesečna bruto plača za avgust 2013 je znašala 1.506,88 EUR; od povprečne mesečne bruto plače za julij 2013 je bila nižja za 0,2 %.

V prvih osmih mesecih letošnjega leta je bila povprečna mesečna bruto plača nominalno za 0,5 %, realno pa za 2,5 % nižja od lanske bruto plače v tem obdobju. Zaposlena oseba je tako v prvih osmih mesecih letošnjega leta zaslužila na mesec povprečno 1.511,78 EUR bruto.

Znižanje povprečne mesečne bruto plače za avgust 2013 glede na julij 2013 najizrazitejše v finančnih in zavarovalniških dejavnostih

Povprečna mesečna bruto plača za avgust 2013 se je glede na pretekli mesec najopazneje zvišala v naslednjih dejavnostih: oskrba z vodo, ravnanje z odplakami in odpadki, saniranje okolja (za 2,0 %), strokovne, znanstvene in tehnične dejavnosti (za 1,8 %) in gostinstvo (za 1,4 %). Znižanje povprečne mesečne bruto plače pa je bilo najizrazitejše v finančnih in zavarovalniških dejavnostih (za 4,8 %), v dejavnosti kmetijstvo in lov, gozdarstvo, ribištvo (za 4,2 %) in v dejavnosti oskrba z električno energijo, plinom in paro (za 3,4 %).

V prvih osmih mesecih tega leta se je povprečna mesečna bruto plača v primerjavi z istim obdobjem prejšnjega leta zvišala v samo treh dejavnostih: v dejavnosti oskrba z električno energijo, plinom in paro (za 5,0 %), v predelovalnih dejavnostih (za 2,4 %) in v dejavnosti oskrba z vodo, ravnanje z odplakami in odpadki, saniranje okolja (za 0,3 %). V dejavnosti trgovina, vzdrževanje in popravila motornih vozil in v finančnih in zavarovalniških dejavnostih se praktično ni spremenila, v vseh drugih dejavnostih pa se je znižala.

Povprečna mesečna neto plača za avgust 2013 glede na julij 2013 višja od povprečja v Sloveniji samo v osrednjeslovenski statistični regiji in v jugovzhodni Sloveniji

Povprečna mesečna neto plača za avgust 2013 je bila višja od povprečja v državi samo v osrednjeslovenski statistični regiji in v jugovzhodni Sloveniji. Manj kot 900 EUR neto pa so zaposleni prejeli v pomurski in notranjsko-kraški statistični regiji. V primerjavi s preteklim mesecem je bila povprečna mesečna neto plača za avgust 2013 višja samo v treh statističnih regijah: v jugovzhodni Sloveniji (za 5,2 %), v podravski (za 0,2 %) in v gorenjski statistični regiji (za 0,1 %).

V prvih osmih mesecih 2013 se je povprečna mesečna neto plača v primerjavi z istim obdobjem 2012 zvišala v skoraj vseh statističnih regijah, razen v obalno-kraški in spodnjeposavski statistični regiji, v dveh statističnih regijah pa se praktično ni spremenila.

V prvih osmih mesecih 2013 povprečna mesečna bruto plača v javnem sektorju nižja, v zasebnem sektorju pa nekoliko višja kot prejšnje leto v tem obdobju

Povprečna mesečna bruto plača za avgust 2013 se je v javnem sektorju glede na julij 2013 znižala za 0,7 %; v sektorju država se praktično ni spremenila, v zasebnem sektorju pa se je nekoliko zvišala (za 0,1 %).

V prvih osmih mesecih letošnjega leta se je povprečna mesečna bruto plača glede na enako obdobje lanskega leta v javnem sektorju znižala za 1,5 %; v sektorju država se je znižala za 3,1 %, v zasebnem sektorju pa se je zvišala za 0,2 %.

Več

Vir: SURS
ERP sistem za srednje veliko in veliko podjetje ali javni zavod. Na predstavitev iCenter
Spletni računovodski program za računovodski servis ali malo podjetje. Na predstavitev Minimaxa
Terminal za gotovinska in negotovinska plačila s paleto možnosti za povezavo. Na predstavitev Dotypay
Z uporabo naše spletne strani se strinjate z našo politiko piškotkov. xVeč o piškotkih