Davčna obremenitev stroškov dela v Sloveniji v 2016 38,7-odstotna 25. 5. 2017

Davčna obremenitev stroškov dela v Sloveniji v 2016 38,7-odstotna
 Davčna obremenitev stroškov dela 38,7-odstotna

Od stroškov dela za zaposleno osebo, ki je v letu 2016 zaslužila 67 % plače povprečne zaposlene osebe, je bilo 38,7 % namenjenih za plačilo davčnih bremen, 61,3 % pa za neto plačo. Davčna obremenitev v letu 2016 je bila za 0,1 odstotne točke višja kot v letu 2015.

Davčna obremenitev plače pri prehodu iz brezposelnosti v zaposlenost 89,6-odstotna

Davčna obremenitev za samsko osebo je v letu 2016 znašala 89,6 % dodatne bruto plače v zaposlitvi; to pomeni, da so se neto dohodki samske osebe pri prehodu iz brezposelnosti v zaposlenost povečali za 10,4 % bruto plače, kar imenujemo 'past brezposelnosti'. Kazalnik 'past brezposelnosti' prikazuje razliko v neto dohodkih osebe ob njenem prehodu iz brezposelnosti v zaposlenost; ta razlika nastane zaradi višjih davkov in socialnih prispevkov ter nižjih pripadajočih socialnih transferjev v zaposlitvi glede na dohodke in višje pripadajoče socialne transferje med brezposelnostjo. Davčna obremenitev plače pri prehodu iz brezposelnosti v zaposlenost za samsko osebo se je glede na leto 2015 znižala za 0,1 odstotne točke.

Davčna obremenitev pri prehodu na bolje plačano delovno mesto za par z dvema otrokoma višja kot v prejšnjem letu

Davčna obremenitev plače za samsko osebo je v letu 2016 znašala 48,4 % dodatne bruto plače ob prehodu na bolje plačano delovno mesto, za par z dvema otrokoma pa 104,2 %, kar imenujemo 'past nizkih plač'. Kazalnik 'past nizkih plač' prikazuje razmerje v neto dohodkih zaposlene osebe pri prehodu na višje plačano delovno mesto (s 33 % na 67 % bruto plače povprečne zaposlene osebe) zaradi višjih davkov in socialnih prispevkov ter nižjih pripadajočih socialnih transferjev glede na prejšnje nižje dohodke, posledično nižje davke in socialne prispevke in višje pripadajoče socialne transferje. Davčna obremenitev plače ob prehodu na bolje plačano delovno mesto je glede na leto 2015 za samsko osebo ostala enaka, za par z dvema otrokoma pa se je zvišala za 5,8 odstotne točke.

Vir: Statistični urad Slovenije 


Designed by Freepik
ERP sistem za srednje veliko in veliko podjetje ali javni zavod. Na predstavitev iCenter
Spletni računovodski program za računovodski servis ali malo podjetje. Na predstavitev Minimaxa
Terminal za gotovinska in negotovinska plačila s paleto možnosti za povezavo. Na predstavitev Dotypay
Z uporabo naše spletne strani se strinjate z našo politiko piškotkov. xVeč o piškotkih