Odpravljati moramo neenakost v celotnem življenjskem obdobju 25. 5. 2017

Odpravljati moramo neenakost v celotnem življenjskem obdobju
 V Klubu Cankarjevega doma v Ljubljani je bila danes predstavitev in razprava o osnutku Strategije dolgožive družbe. Demografska struktura prebivalstva v Sloveniji se hitro spreminja. Naša država je ena izmed članic EU, ki bodo po letu 2021 imele nadpovprečen delež prebivalcev, starejših od 65 let. Javno razpravo je otvoril predsednik Vlade RS dr. Miro Cerar, v razpravi pa poleg še treh ministric sodeluje tudi ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti dr. Anja Kopač Mrak.

Ministrica dr. Anja Kopač Mrak je ob tem poudarila da se bomo, če želimo zagotoviti kakovostno življenje za prihodnje generacije v dolgoživi družbi, tudi v Sloveniji sprijazniti z velikimi spremembami in prilagoditvami na trgu dela, na področju izobraževanja ter usposabljanja kot tudi prilagoditi obstoječe sisteme socialne zaščite oziroma socialne varnosti. 
 
»Na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti se zavedamo, da je paradigma »aktivnega staranja« mogoča samo če je družba med drugim sposobna zagotavljati pogoje za odpravljanje neenakosti v celotnem življenjskem obdobju,« je dejala ministrica in ob tem navedla, da številne študije  (OECD 2016), kažejo, da neenakosti v mladosti in srednjih letih - ki se kažejo na področju izobraževanja, zaposlitve in dela ter dostopa do zdravstvenih storitev - bistveno vplivajo na pogoje življenja v tretjem življenjskem obdobju. 
 
»Dejstvo je, da sedanje mlade generacije živijo precej drugačnih pogojih, kot je to veljalo za prejšnje generacije, kar je veljalo zlasti za tiste rojene neposredno po drugi svetovni vojni. Vstop na trg dela je danes za mlade mnogo težji, digitalizacija in avtomatizacija proizvodnje sta močno spremenila svet dela, zaradi pogostih atipičnih oblik zaposlitve je njihova socialna varnost v starosti lahko vprašljiva. Čeprav bodo najbrž živeli  dalje, pa bodo lahko bolj pogosto izpostavljeni obdobjem neaktivnosti, slabega plačila in novim zdravstvenim tveganjem.«

Ministrstvo tako posebno pozornost namenja področju trga dela, pokojnin in zmanjševanju revščine vseh generacij še posebej pa starejših.  Ministrica je ob tem izpostavila dokument Starejši na trgu dela in različne spodbude za zaposlovanje starejših. V tem mesecu zaključujemo tudi naše delo pri pripravi »Bele knjige o pokojninah«. Strokovna skupina pripravlja dokument o skupnih izhodiščih za spremembe pokojninskega in invalidskega zavarovanja, ki ga morajo potrditi socialni partnerji. Na področju zaposlovanja smo se usmerili na posameznika, delodajalce oziroma podjetja in družbo. V podjetjih spodbujamo družini prijazno politiko in iščemo rešitve za zmanjšanje odsotnosti od dela. Trudimo se ustvariti pogoje za delo starejših ter pogoje za zagotavljanje socialne varnosti v času usposabljanja oziroma neplačanega dela. 


Vir informacija: Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve 
Designed by Freepik
Naslednja novica:
ERP sistem za srednje veliko in veliko podjetje ali javni zavod. Na predstavitev iCenter
Spletni računovodski program za računovodski servis ali malo podjetje. Na predstavitev Minimaxa
Terminal za gotovinska in negotovinska plačila s paleto možnosti za povezavo. Na predstavitev Dotypay
Z uporabo naše spletne strani se strinjate z našo politiko piškotkov. xVeč o piškotkih