Monterjem ne preostane drugega, kot da se naučijo izdajati račune 29. 9. 2015

Monterjem ne preostane drugega, kot da se naučijo izdajati račune
Od 2. januarja 2016 bo treba račune za prejeta plačila v gotovini davčno potrjevati. Kot pravijo v gradbenih podjetjih, denimo takšnih, ki se ukvarjajo z zaključnimi deli, si ne znajo predstavljati, da bi monterji pri stranki izdajali zahtevne račune, denimo s postavkami za prodano blago in za opravljene storitve. Kot poudarjajo, ni mogoče vnaprej točno predvideti, kaj vse bo treba na terenu narediti in kateri material bo porabljen.

Kdaj izdati račun za predplačilo?
V enem od podjetij pravijo, da njihov komercialist na terenu ob izmeri prejme avans v gotovini. »Ali bo treba gotovinske avanse voditi prek davčnih blagajn? Kako?«

Za predplačilo, ki ga izvede fizična oseba, ni treba izdati računa, pojasnjujejo na Fursu. Je pa treba, ne glede na to, ali boste račun za predplačilo izdali ali ne, obračunati DDV od prejetega zneska, obveznost nastane na dan, ko ste predplačilo prejeli. Račun sicer lahko izdate in ga tudi davčno potrdite.

Pravni osebi obvezno izdate račun za predplačilo
Je pa treba račun izdati, če predplačilo za storitev plača drug davčni zavezanec ali pravna oseba, ki ni davčni zavezanec. Izdani račun za predplačilo bo treba tudi davčno potrditi. V tem primeru bo moral komercialist pri sebi imeti davčno blagajno. Treba bo davčno potrditi tudi končni račun, na katerem se bo poračunalo avansni račun. Glede obračuna DDV ni novosti.

Na Fursu pa v odgovorih na vprašanja, objavljenih na spletni strani finančne uprave, dodajajo, da v enem primeru zavezancu ni treba izdati računa za predplačilo. In sicer, če ni izdal računa za prejeto predplačilo, a je do roka za predložitev obračuna DDV za davčno obdobje, v katerem je prejel avans, izdal račun za opravljeno dobavo ali storitev.

Podjetnik: Monterji niso usposobljeni za izdajanje računov
Naprej podjetnik pojasnjuje, da imajo med strankami take, ki so in ki niso davčni zavezanci ter tako tudi različno obdavčene izdelke. »Lastnik podjetja zaposli monterja za montažo na terenu in ne za izdajo računov,« pravi podjetnik. In nadaljuje: »Če bi monter moral izdati račun, bi ga izdal za celoten posel, upoštevano mora biti tudi avansno plačilo, in ne le za znesek prejete gotovine. Ne znamo si predstavljati, kako bi to delovalo. Monterji niso usposobljeni za izdajo računov in ne poznajo zakonodaje o DDV. Delajo tudi v času, ko v podjetju ni več tehnične in strokovne podpore.«

Naknadno izdajanje računov ne bo mogoče
Na finančni upravi pojasnjujejo: Če opravi podjetnik gradbeno storitev za posameznika na nepremičnini, ki je v Sloveniji, plačilo pa je v gotovini, bo moral podjetnik, v konkretnem primeru monter, ki bo delo na terenu opravil, tako kot do zdaj za to izdati račun, ki ga bo moral še davčno potrditi. Torej ne gre, da bi naknadno, denimo dan po opravljeni storitvi in prejeti gotovini, izdajali in potrjevali račune.

V prehodnem obdobju lahko uporabljate vezane knjige
Na Fursu sicer opozarjajo na prehodno obdobje, ko bo mogoče izdati račun iz vezane knjige računov. Podatke o računu, izdanem iz vezane knjige, bo treba naknadno poslati Fursu v potrditev v roku deset delovnih dni. Po poteku prehodnega obdobja bodo tudi monterji za izdajo računov potrebovali elektronske naprave, pravijo na Fursu.

Kolikor ekip na terenu, toliko davčnih blagajn
»V gradbeništvu in drugih podobnih dejavnostih, ki se izvajajo in gotovinsko plačujejo na terenu, se bodo lahko uporabljale prenosne elektronske naprave, če bo zavezanec želel za opravljeno storitev še naprej sprejemati plačila v gotovini,« pravijo na finančni upravi. Če bo torej podjetje še prejemalo gotovinska plačila, ima pa denimo pet monterjev oziroma ekip, ki bodo sočasno na terenu, bo potrebovalo pet davčnih blagajn, vsaka bo potrebovala svoj tiskalnik in mobilno internetno povezavo.

Plačila na transakcijski račun ni treba potrditi
Za plačila, ki gredo neposredno na transakcijski račun, pa davčne blagajne ne boste potrebovali, poudarjajo na Fursu. Lahko se odločite tudi za tako obliko poslovanja, če se vaše stranke s tem seveda strinjajo. Če boste izdali račun za negotovinsko plačilo, a bo ta pozneje plačan z gotovino, pa ga boste morali davčno potrditi.

Povzeto po Fincnce


ERP sistem za srednje veliko in veliko podjetje ali javni zavod. Na predstavitev iCenter
Spletni računovodski program za računovodski servis ali malo podjetje. Na predstavitev Minimaxa
Terminal za gotovinska in negotovinska plačila s paleto možnosti za povezavo. Na predstavitev Dotypay
Z uporabo naše spletne strani se strinjate z našo politiko piškotkov. xVeč o piškotkih