Inšpektorji niso več milostni, zdaj že kaznujejo 3. 2. 2016

Inšpektorji niso več milostni, zdaj že kaznujejo

Inšpektorji od 1.2.2016 niso več milostni do kršiteljev davčnega potrjevanja računov, kar pomeni, da so po mesecu dni opozoril prešli na kaznovanje.

Da bodo v prvih tednih 2016 milostni pri nadzoru, so na finančni upravi napovedali konec decembra, ko je bilo očitno, da se večini zavezancev za davčno potrjevanje računov - teh je po oceni finančne uprave okoli 70 tisoč - do 2. januarja ne bo uspelo pripraviti oziroma večina ne bo imela davčne blagajne. Podaljšanje poskusnega obdobja brez zakonskih sprememb ni bilo mogoče, zato je bilo treba najti alternativo, če niso želeli katastrofalnih razmer na terenu in v najboljšem primeru veliko slabe volje med podjetniki.

Okoli 100 finančnih inšpektorjev na terenu

Od 1.2.2016 pa ne bo več tako. Nadzorniki finančne uprave, teh je bilo januarja na terenu dnevno okoli 100, so začeli strožji nadzor. Kar pomeni, nič več zgolj opozoril in preverjanja, zakaj nekdo nima davčne blagajne ali pa zakaj se podatki na terenu ne ujemajo s podatki, ki so prišli v davčno potrjevanje. Kazni za kršitelje so visoke, v razponu od 1.500 evrov za davčne prekrške espejev do 125 tisoč evrov za hujše davčne prekrške velikih podjetij. Podrobneje o kaznih v tabeli.

Kako je na terenu, koliko kazni bodo inšpektorji napisali v teh dneh, bodo s finančne uprave sporočili v začetku prihodnjega tedna.

Pridejo tudi k vam domov

Pred inšpekcijskim nadzorom niste imuni, če imate sedež podjetja prijavljen na domačem naslovu. Inšpektor lahko namreč vstopi na zemljišča, v objekte, poslovne prostore, ki se uporabljajo za opravljanje dejavnosti ali pridobivanje dohodkov. Za poslovne prostore štejejo tudi stanovanjski prostori, če ste jih določili kot svoj sedež oziroma kot poslovni prostor, kjer se opravlja dejavnost. Inšpektor lahko pride na domači naslov, če je ta registriran kot sedež dejavnosti.

Če ne boste odprli vrat, vas lahko inšpektor pisno pozove, da sodelujete. Kaj pa, če inšpektorju ne boste odprli vrat? Z globo od tisoč do pet tisoč evrov se denimo kaznuje samostojni podjetnik posameznik ali posameznik, ki samostojno opravlja dejavnost, če uradni osebi ne omogoči vstopa in pregleda zemljišč, prostorov in objektov.

Vir: Finance.si
ERP sistem za srednje veliko in veliko podjetje ali javni zavod. Na predstavitev iCenter
Spletni računovodski program za računovodski servis ali malo podjetje. Na predstavitev Minimaxa
Terminal za gotovinska in negotovinska plačila s paleto možnosti za povezavo. Na predstavitev Dotypay
Z uporabo naše spletne strani se strinjate z našo politiko piškotkov. xVeč o piškotkih