Pri iskanju zaposlitve je ključna proaktivnost 25. 9. 2020

Pri iskanju zaposlitve je ključna proaktivnost
Gospodarska rast, ki smo ji priča zadnja leta, vpliva pozitivno tudi na trg dela v Sloveniji. Delovno aktivno prebivalstvo narašča že od leta 2014, kažejo podatki Zavoda RS za zaposlovanja, spodbudni pa so obeti tudi za prihodnja leta. Stopnja brezposelnosti se niža – ob koncu letošnjega oktobra je bilo registriranih 82.993 brezposelnih, kar je 14,7 odstotka manj kot v enakem obdobju lani.

Načini izbire kadrov

Izbira in zaposlovanje kadrov sta najpomembnejši kadrovski dejavnosti vsakega podjetja. Poslovni uspeh vsake družbe je odvisen od njenih zaposlenih, zato podjetja temu področju namenjajo posebno pozornost. Postopki izbire kandidatov za delovna mesta so se v zadnjih letih precej spremenili. Kako se podjetja lotevajo izbire novih kadrov, je odvisno predvsem od iskanih profilov ter zahtev delovnega mesta, ki ga bo zasedel novozaposleni. Nekoč so podjetja nove sodelavce iskala predvsem prek oglasov v tiskanih medijih, danes pa je ta tradicionalni način le redko v uporabi. Zdaj se poslužujejo racionalnejših, učinkovitejših metod, med katerimi so zlasti spletni zaposlitveni portali, kot so Mojedelo.com, MojaZaposlitev.si in Zaposlitev.net, objava zaposlitvenega oglasa na družabnih omrežjih ter iskanje kadrov prek osebnih priporočil in poznanstev.
 
Številni delodajalci, ki nimajo časa za iskanje primernih kadrov, se povežejo z zunanjimi kadrovskimi agencijami, ki vodijo celoten postopek iskanja in izbire. Končna odločitev je seveda na strani delodajalca, a izbira samo med najprimernejšimi kandidati. Izredno priljubljeni tako med delodajalci kot iskalci zaposlitve so tudi karierni zaposlitveni sejmi. Podjetje na takem dogodku spozna več ustreznih kandidatov ter si ustvari bazo potencialnih sodelavcev, med katerimi bo lahko izbralo primernega, ko se bo pojavila potreba.
 

Ni pomembna le izobrazba

Podjetja danes pri iskanju novih sodelavcev ubirajo najrazličnejše pristope, da bi pritegnila najboljše kadre. Pri iskanju niso pomembni le primerna izobrazba, pridobljena znanja in izkušnje, temveč imajo pomemben vpliv na odločitev za posameznega kandidata tudi njegove osebnostne lastnosti, njegova proaktivnost, želja po razvoju in nadaljnjem izobraževanju ter pravi odnos, ki ga izkaže kandidat. Le s pravo ekipo je mogoče doseči zastavljene poslovne cilje, zato podjetja zaposlovanju namenjajo veliko pozornosti.
 
Kako se izziva iskanja novih kadrov lotevamo v Saopu ter kako skrbimo za nenehen razvoj svojih zaposlenih, preberite v Dnevnikovem članku.

ERP sistem za srednje veliko in veliko podjetje ali javni zavod. Na predstavitev iCenter
Spletni računovodski program za računovodski servis ali malo podjetje. Na predstavitev Minimaxa
Terminal za gotovinska in negotovinska plačila s paleto možnosti za povezavo. Na predstavitev Dotypay
Z uporabo naše spletne strani se strinjate z našo politiko piškotkov. xVeč o piškotkih