Delovanje denarnih mul je nezakonito 6. 9. 2020

Delovanje denarnih mul je nezakonito
V Evropi in zunaj nje je vse pogostejši pojav tako imenovanih denarnih mul, ki prenakazujejo nezakonito pridobljen denar med različnimi plačilnimi računi.

Denarne mule omogočajo organiziranim kriminalnim združbam, da preprosto perejo denar in ga premikajo po vsem svetu, kar je nezakonito. Velja poudariti, da gre večinoma za denar pridobljen s preprodajo drog in trgovanja z ljudmi.

Kriminalne organizacije uporabljajo "denarne mule" - posrednike v transakcijah nelegalno pridobljenih sredstev, ki jim pomagajo pri prenosu denarja med bančnimi računi ali državami.

Europol opozarja, da so posredniki pri pranju denarja pogosto nedolžne žrtve, ki nasedejo obljubi hitrega zaslužka. Žrtve so pogosteje tujci, brezposelni, študentje in ljudje v težkih finančnih situacijah. Čeprav se "denarne mule" ne zavedajo, da sodelujejo pri zločinu, so tudi oni storilci kaznivih dejanj in so lahko kazensko preganjani.

Kriminalci za privabljanje mul vse pogosteje uporabljajo družbena omrežja z oglaševanjem lažnih delovnih mest, ki naj bi prinašala hiter zaslužek.

Slovenska policija že več let aktivno sodeluje z evropskimi organi pregona na področju boja proti organizirani kriminaliteti, število denarnih mul pa je iz leta v leto vse večje. Gre za posameznike, ki iz tujine na svoje transakcijske račune prejmejo nakazila denarnih sredstev, ki izvirajo iz kaznivih dejanj. Velikokrat gre tudi za kazniva dejanja računalniške kriminalitete, kot so vdori v informacijske sisteme, ribarjenje (phishing) in različne oblike spletnih goljufij.

Za denarne mule v Sloveniji je značilno, da so to običajno tuji državljani, ki v Sloveniji odprejo bančne račune z namenom, da nanje prejmejo nakazila denarja, ki izvirajo iz kaznivih dejanj.

V izmed preiskav so slovenski kriminalisti ugotovili, da so storilci s ciljem oškodovanja družb v ZDA opravljali telefonske in spletne goljufije tako, da so družbam iz ZDA lažno prikazovali nekatera dejstva in okoliščine ter jih zavedli, da so nakazali denar na račune v Sloveniji, ki so bili pod nadzorom denarnih mul. Skupno so izvedli več kot 60 transakcij, s katerimi so si storilci pridobili okrog 3,7 milijona evrov protipravne premoženjske koristi in na tak način oškodovali 10 ameriških podjetij.

Slovenska policija ugotavlja, da je kljuub vsemu pojavnost kaznivih dejanj, povezanih s prenašanjem umazanega denarja, v priemrjavi s svetom v Sloveniji zaenkrat razmeroma nizka. Kljub temu pravosodni sistem uspešno zaznava tudi tovrstna kazniva dejanja in jih preganja.
ERP sistem za srednje veliko in veliko podjetje ali javni zavod. Na predstavitev iCenter
Spletni računovodski program za računovodski servis ali malo podjetje. Na predstavitev Minimaxa
Terminal za gotovinska in negotovinska plačila s paleto možnosti za povezavo. Na predstavitev Dotypay
Z uporabo naše spletne strani se strinjate z našo politiko piškotkov. xVeč o piškotkih