Ali se turistični bon šteje za gotovinsko plačilo? 20. 7. 2020

Ali se turistični bon šteje za gotovinsko plačilo?
Preverjali smo ali se plačilo računa z bonom šteje za plačilo z gotovino, oziroma ali ga je treba davčno potrditi preko davčne blagajne in odgovor je DA.

Plačilo z bonom se šteje za plačilo z gotovino. Gre za način plačila, ki ni neposredno nakazilo na transakcijski račun, odprt pri ponudniku plačilnih storitev.

Zato je tak račun hkrati tudi predmet davčnega potrjevanja računov po Zakonu o davčnem potrjevanju računov – ZDavPR. Pri tem ni pomembno, če je le del računa plačan z bonom, drug del pa npr. neposredno z nakazilom na TRR. Seveda pa mora ponudnik storitev v svojem knjigovodstvu ustrezno evidentirati unovčene bone, za katere bo prejel povračilo sredstev od FURS.

Za davčne zavezance je za izdajo davčno potrjenih računov brezplačno na voljo tudi aplikacija MiniBlagajna. Lahko pa se izda račun iz vezane knjige računov, vendar je treba v takem primeru podatke iz tako izdanega računa posredovati v davčno potrjevanje najpozneje do 10-tega v mesecu, ki sledi mesecu, ko je račun izdan. Davčno potrjene račune pa seveda lahko izdajate tudi preko drugih poslovnih programov, ki jih uporabljate (na primer Minimax, iCenter ...)

Vir: Furs
ERP sistem za srednje veliko in veliko podjetje ali javni zavod. Na predstavitev iCenter
Spletni računovodski program za računovodski servis ali malo podjetje. Na predstavitev Minimaxa
Terminal za gotovinska in negotovinska plačila s paleto možnosti za povezavo. Na predstavitev Dotypay
Z uporabo naše spletne strani se strinjate z našo politiko piškotkov. xVeč o piškotkih