Višje kot smo na hierarhični lestvici v podjetju, bolj se moramo držati pravil poslovnega bontona 9. 11. 2011

Ali veste, kaj moramo upoštevati v poslovnem svetu?

  • Starost
  • Položaj = hierarhično lestvico
  • Spol


V privatnem življenju je seveda še vedno lepo, če je moški kavalir. Vendar sodobni evropski bonton prinaša kar nekaj novosti, zlasti ženskam, še zlasti tistim, ki so vpete v poslovne procese, saj sodobni poslovni bonton postavlja žensko enakovredno ob bok moškim kolegom. To pomeni, da ima ženska v poslovnem svetu iste »naloge in pravice« kot njen moški kolega. Primer, ko je ženska gostiteljica: Če poslovna ženska povabi poslovnega partnerja (torej sta v poslovnem odnosu) v restavracijo na poslovno kosilo ali večerjo, in se znajdeta istočasno pred vrati, je seveda ženska kot gostiteljica tista, ki bo prva vstopila v restavracijo. Sodobni bonton ji tudi dopušča, da svojemu gostu, torej poslovnemu partnerju, pomaga sleči plašč, preden sedeta za mizo. Seveda si mora moški pravilno razlagati tako potezo, le kot prijazno dejanje in nič drugega. Danes lahko ženska v takem odnosu mirno predlaga svojemu gostu jedi, celo vino lahko poskusi sama in tudi plača s svojim denarjem ter nikakor ne tišči svoje denarnice pod mizo, da bo z njenim denarjem plačal njen gost le zato, ker je moški.

Torej je odgovor na prej  zastavljeno vprašanje, da je v poslovnem svetu pomemben le položaj oz. hierarhična lestvica.

 

Koliko minut lahko zamudimo na poslovni sestanek?

  • Priti moramo točno
  • Akademskih 15 minut
  • Zamuda je odvisna od našega položaja, vendar ne več kot 20 minut

 

Verjetno še vedno doživljate, da ste na sestanku in čakate zamudnike. Ko se prikažejo, se opravičijo z »Saj je bilo v roku akademskih 15!«. Pa je to res poslovno?

Čas je zelo dragocen, zatorej zlasti v poslovnem svetu velja točnost. Na sestanke tako internega značaja ali če imamo goste v hiši, prihajamo točno. Sestanke tudi zaključimo ob dogovorjeni uri. In višje smo na hierarhični lestvici v podjetju, bolj se moramo držati pravil bontona, zlasti pa tega, da smo točni, saj morajo biti nadrejeni vzor svojim sodelavcem in lažje od njih zahtevajo upoštevanje pravil, če se sami ravnajo po njih.
Na družabne prireditve, kjer imamo večje število ljudi, zlasti če govorimo o klasičnih sprejemih in gre predvsem za kulinarične in vinske užitke brez izrazitega kulturnega programa, pa moramo priti z obvezno nekaj minutno zamudo. »Velikost« zamude je odvisna od naše pozicije v družbi ali nekem okolju, kamor smo vabljeni. Višje je naš položaj več moramo zamuditi, vendar ne več kot 20 minut.

Pravilni odgovor na vprašanje je torej Priti moramo točno.

 

Katere jedi lahko po bontonu jemo z rokami?

  • Nobene, saj ti ni vljudno
  • Ribe, meso in sladice
  • Školjke, svinjska rebrca, žabje krake…

 

Je nevljudno jesti z rokami? Po bontonu lahko z  rokami jemo školjke, vse vrste rakov, svinjska rebrca, žabje krake, kruh, grozdne in prave jagode, če so postrežene na ustrezen način ter zunanji ovoj artičoke.

Po bontonu začne prvi jesti gostitelj, ki obrok tudi zaključi. Pri vinu je najbolje, da ga preizkusijo natakarji, saj če sami tega nismo vešči, kaj hitro zaidemo v vode vinskega snobizma. Če kdo ne pije alkohola, ga ne silimo, saj sodobni bonton pravi, da nas nihče ne more prisiliti, da nekaj pojemo ali popijemo, če tega ne maramo ali ne želimo zaradi kakršnih koli vzrokov. Pazimo tudi na dober sedežni red, v poslovnem svetu ga naredimo na podlagi hierarhične lestvice in ne upoštevamo spola.

Odgovor na zgoraj zastavljeno vprašanje je Školjke, svinjska rebrca, žabje krake…


Če želite preveriti vaše znanje poslovnega bontona, lahko kratek test izpolnite na TEJ POVEZAVI.ERP sistem za srednje veliko in veliko podjetje ali javni zavod. Na predstavitev iCenter
Spletni računovodski program za računovodski servis ali malo podjetje. Na predstavitev Minimaxa
Terminal za gotovinska in negotovinska plačila s paleto možnosti za povezavo. Na predstavitev Dotypay
Z uporabo naše spletne strani se strinjate z našo politiko piškotkov. xVeč o piškotkih