Domači pirini rezanci

Domači pirini rezanci
Za tiste, ki radi ustvarjate, imamo recept za izdelavo domačih pirinih rezancev. V izdelavo vključite vaše otroke ali vnuke in si na koncu privoščite zdravo kosilo.

Sestavine:

  • 500 g mehke pirine moke
  • 5 velikih ali 6 manjših jajc


Priprava:

Presejano moko stresemo v posodo multipraktika, dodamo jajca in mešamo, da dobimo kepo testa. Nato testo pregnetemo, da postane popolnoma gladko.

Krožnik potresemo z moko, nanj postavimo testo in ga prekrijemo s plastično folijo. Testo mora počivati najmanj pol ure na sobni temperaturi, sicer ga nikakor ne bomo mogli razvaljati.

Nato testo stresemo na pomokano podlago za valjanje. Če imamo strojček, s katerim bomo testo razvaljali na želeno debelino, testo le na hitro razvaljamo na debelino nekaj milimetrov in narežemo na približno 7 cm široke in približno 15 cm dolge trakove. Na našem strojčku izberemo želeno debelino (tanjše testo se hitreje suši in skuha) in trak za trakom potegnemo skozi strojni valjar. Stanjšane trakove pustimo, da se malce osušijo.

Če nimamo strojčka, se bomo morali malce več ukvarjati z valjanjem, da dobimo enakomerno tenek krog testa, ki ga prav tako narežemo na trakove, le, da so lahko precej širši in daljši.

Pazimo, da se testo ne presuši. Na rezance ga moramo razrezati še preden robovi suho razpokajo. 

Če bomo rezance rezali na roko, osušen trak testa zvijemo v rahlo rolico in narežemo z nožem. Na roko narezane rezance prav tako razprostremo po mizi, da se osušijo.

Še sveže testenine lahko takoj vržemo v slan krop. Skuhane so v nekaj minutah, ko priplavajo na površino vode.

Če testenine delamo na zalogo, že osušene, a še prožne testenine zvijemo v gnezdeca, ki jih za uro ali dve postavimo v pečico, ogreto na 50 stopinj, da se popolnoma osušijo. Tako preprečimo, da bi nam dragocene domače testenine splesnele.

Pripravil Peter Krkoč

ERP sistem za srednje veliko in veliko podjetje ali javni zavod. Na predstavitev iCenter
Spletni računovodski program za računovodski servis ali malo podjetje. Na predstavitev Minimaxa
Poslovni dokumentni sistem in podpora e-računom. Na predstavitev eRegistrator
Z uporabo naše spletne strani se strinjate z našo politiko piškotkov. xVeč o piškotkih