Kvinoja v solati

Kvinoja v solati
Kvinoja je žito, ki so ga poznali in častili že stari Inki. Imenovali so ga tudi popolno beljakovinsko živilo, saj vsebuje vse nujno potrebne aminokisline za izgradnjo mišic tako kot meso, jajca ali mlečni izdelki.
Kvinoja je žitarica, ki se tudi pri nas vse bolj uveljavlja v zdravi prehrani in vsakdanjih receptih, pa naj si gre za solate ali pa kuhane jedi.  Tokrat jo predstavljamo kot hladno solato, primerno tudi za hitro kosilo v službi.


Sestavine:

160g oziroma
2 dl kvinoje
4 dl vode
1 čebula
1 strok česna

sezonska zelenjeva po izbiri: 
  • bučke
  • kumara
  • sveža paprika
  • paradižnik ali češnjevi paradižniki
  • sveži korenček 
  • borkoli (kuhan)
sol, poper
solatni preliv


Priprava:

Kvinojo sperite z vodo in jo odcedite.Sesekljano čebulo popražite na olivnem olju in na koncu dodajte česen, ki ga na hitro popražite. Dobro odcejeno kvinojo dodajte k čebuli in popražite, da začne spreminjati barvo. Zalijete z vodo in dodajte sol in poper. Ko voda zavre, pustite, da se na nizkem ognju kuha še cca 10 min (poglejte navodila proizvajalca). Kuhano kvinojo ohladite. 

Medtem narežite izbrano zelenjavo. Razmerje med količino zelenjave in kvinoje si prilagajajte po okusu. Za popestritev lahko dodate tudi koščke sira, mozzarele, ... Skratka, ustvarjate po svojih željah. 

Mešanico začinite; dodajte olje in kis, ali pa preizkušajte tudi druge kombinacije (limona + gorčica, balzamični kis, bučno olje, ... ). 

Vir slike: Pixabay

ERP sistem za srednje veliko in veliko podjetje ali javni zavod. Na predstavitev iCenter
Spletni računovodski program za računovodski servis ali malo podjetje. Na predstavitev Minimaxa
Poslovni dokumentni sistem in podpora e-računom. Na predstavitev eRegistrator
Z uporabo naše spletne strani se strinjate z našo politiko piškotkov. xVeč o piškotkih