Rogljički z orehovim nadevom
Preprost recept, ki ga je vredno imeti vselej pri roki. To so rogljički, ki se topijo v ustih.
Sestavine:
Testo:
- 1/2 kg moke
- kavna žlička soli
- limonin sok + olupek
- 2 žlici sladkorja
- 1 jajce
- 2 rumenjaka
- 25 dag masla
- 3 dag kvasa - raztopimo v malo sladkanem mleku
Nadev:
- 15 dag orehov
- 15 dag sladkorja
- 2 stepena beljaka
Priprava:
Vse sestavine in predhodno pripravljen kvas zgnetemo v gladko testo. Pokrito naj vzhaja ca. 30 do 40 minut. Kvašeno testo bo lepše uspelo, če ima moka 30 stopinj in delamo v toplem prostoru.
Maso razdelimo na 4 dele. Vsak kos razvaljamo in izrežemo krog premera 25 cm. Krog razdelimo na 16 delov. Na vsak košček damo kepico nadeva.
Zavijemo v rogliček, zložimo na pomaščen pekač, premežemo z jajcem in spečemo (na 180 stopinj C pečemo približno 15 minut). Zlato rumene zapečene rogljičke potresemo z mletim sladkorjem.
Sonja Šinigoj