Pečen kakijev puding

Pečen kakijev puding
Ker je sezona kakijev lahko pripravite malo drugačen, pečen puding, ki bo všeč tudi tistim, ki kakija drugače ne marajo. Poleg recepta smo pripisali še par zanimivosti o kakiju.

Sestavine:

  • 4 majhne skodelice navadne moke, lahko kakršnekoli
  • 1 čajna žlička jedilne sode
  • 1 čajna žlička pecilnega praška
  • pol žličke soli
  • 1 žlička cimeta
  • 1 skodelica belega sladkorja
  • 1 skodelica rjavega sladkorja
  • 3 stepena jajca
  • 2 skodelici mleka
  • 2 in pol skodelici kakija, zmletega v kašo
  • 6 jedilnih žlic stopljenega masla


Priprava:

Pekač predhodno segrejemo na 150 stopinj, nato v skledo nasujemo moko, jedilno sodo, pecilni prašek, sol, cimet, beli ter rjavi sladkor in jih dobro premešamo.

V drugi skledi stepemo jajca ter jim dodajamo mleko, dokler ne dobimo gladke, tekoče mešanice. Vanjo počasi vlivamo zmes iz prve sklede, torej moko ter druge sestavine, in dodajamo kakijevo kašo, pri čemer ves čas močno mešamo, na koncu pa dodamo še stopljeno maslo.

Sestavine položimo v pečico in pečemo približno eno uro, pred postrežbo pa puding ohladimo in po želji dekoriramo.

Koristne informacije o kakiju:
Kaki sicer izhaja iz Kitajske, vendar je razširjen predvsem na Japonskem. Raste pa tudi pri nas.
Kaki ima ogromno vitaminov, mineralov in vlaknin, nujno potrebnih za zdravo telo, poleg tega pa je zanimivo tudi njegovo poreklo, saj spada v družino dreves imenovanih Diospyros, kar v stari grščini pomeni ‘sadež bogov’. Kaki je po navadi rumeno-oranžne ali temnejše oranžne barve in po strukturi ter velikosti precej spominja na paradižnik.

Kaki ima veliko koristnih učinkovin. Je zelo nasiten, ter je nizko kaloričen, saj 100 gramov kakija vsebuje okoli 80 kalorij. Bogat je s številnimi antioksidanti, med njimi galokatekini in ketekini, ki preprečujejo vnetja in infekcije, ter s kislino betulin, ki preprečuje nastanek tumorjev. Kaki vsebuje tudi veliko vitamina C, enega najbolj znanih branilcev imunskega sistema, železo, ki je nujno potrebno za zdravo kri, ter kalcij, fosfor itd.

Skrivnostni sadež je bogat s kompleksom vitamina B, saj v njem najdemo folno kislino, tiamin oziroma vitamin B1, ki krvni sladkor pretvarja v energijo, ter B2, enega ključnih elementov normalnega delovanja metabolizma. Ena od sestavin je tudi vsestranski vitamin A, ki je nujen za zdravje številnih organov in tkiv: oči, zob in kosti, za gladko kožo, reproduktivni sistem itd. Ker pa ima kaki kar nekaj sladkorja, ni preveč priporočljiv za prekomerno težke osebe, izogibajo pa naj se mu tudi sladkorni bolniki.

Prav zaradi vsega omenjenega je kaki izjemno priporočljiv za uživanje, saj z njim lahko:
  • izboljšate zdravje zob in dlesni ter preprečiš njihovo krvavitev
  • zaradi močnega delovanja proti prostim radikalom lahko s pomočjo kakija izgledate mlajši, koža pa bo bolj mehka
  • izboljšate učinkovitost vsrkavanja železa
  • okrepite imunski sistem med občutljivim prehodom v jesen, ko obstaja višja verjetnost za prehlade
  • kaki preizkusite kot diuretik
  • okrepite delovanje pljuč in srca
Obstaja nekaj različnih vrst kakija, pri čemer sta glavni vrsti fuyu, čvrsti ter sladki sadež, ter hayhiya, ki je koničasto oblikovan in zelo oster, dokler ni popolnoma zrel. Če želite kaki zaužiti kmalu po nakupu, je bolj primeren takšen mehkejše sorte, sicer pa ga lahko shranite v hladilnik ali celo zamrznete, ne da bi izgubil okus.


Ženska.si

ERP sistem za srednje veliko in veliko podjetje ali javni zavod. Na predstavitev iCenter
Spletni računovodski program za računovodski servis ali malo podjetje. Na predstavitev Minimaxa
Poslovni dokumentni sistem in podpora e-računom. Na predstavitev eRegistrator
Z uporabo naše spletne strani se strinjate z našo politiko piškotkov. xVeč o piškotkih