Novinarsko središče | Kariera Hrvatski  |  Srpski  |  English    

Orehove potičke

Orehove potičke
Peka prave orehove potice je lahko velik izziv, sploh, če nismo ravno pekarske mojstrice. Poleg tega pa je zamudna. No, naše potičke pa so ravno tako okusne, poleg tega pa je priprava enostavnejša in možnosti, da ga polomimo, je veliko manj.

Sestavine:

Za testo:
  • 500 g polnozrnate pšenične moke
  • zavojček suhega kvasa
  • 2 dcl mlačnega mleka
  • 10 dag sladkorja + zavojček vanilijevega sladkorja
  • 10 dag masla
  • 3 rumenjaki
Za nadev:
  • 30 dag mletih orehov
  • 150 ml sladke smetane
  • 20 dag sladkorja
  • 3 beljaki
  • 0,3 dcl ruma


Priprava:

Moko presejemo v posodo za testo in vanjo vmešamo kvas, sladkor in vanilijev sladkor, ščepec soli ter z mlekom, maslom in rumenjaki (beljake prihranimo za nadev) zgnetemo testo, ki ga pokrijemo in pustimo vzhajati 40-50 min na toplem mestu, dokler ne podvoji volumna.

Medtem ko čakamo na testo, pripravimo nadev: orehe prelijemo s smetano, vmešamo sladkor in rum ter sneg iz beljakov, pri tem pazimo, da nadev ni preredek, zato beljak dodajamo po delih, dokler ne dosežemo ravno prav mazave a goste zmesi.

Pečico ogrejemo na 200°C.

Ko je testo vzšlo, ga na hitro pregnetemo in razdelimo na dva dela; najprej na pomokani površini razvaljamo prvega, da dobimo pravokotno obliko v debelini 1 cm ter ga premažemo s polovico nadeva (pri tem izpustimo 2 cm roba z vseh strani, da nam nadev ne bi uhajal, ko zvijemo testo). Testo nato zvijemo kot za potico in zavitek z ostrim nožem narežemo na 2 cm debele rezine, ki jih plosko položimo na pekač, obložen s papirjem za peko. Enako ponovimo s preostalo polovico. Napolniti bi morali dva pekača, ki ju vstavimo v pečico pri 200°C za 20 minut in na polovici peke zamenjamo zgornjega in spodnjega, da bosta enakomerno zapečena.

Več receptov na Ženska.si