Kakijeva pita

Kakijeva pita
Zakaj ne bi, ko je ravno pravi čas za kakije, naredili iz njih okusne in slastne pite. Dišalo bo že med samo pripravo.

Sestavine:

  • 600 g zrelih vanilijevih kakijev
  • 80 g sladkorja
  • 2 vrečki vanilinega sladkorja
  • 100 g drobtin
  • 75 g ostre moke
  • 10 g masla za pekač
Testo:
  • 1 jajce
  • 50 g sladkorja v prahu
  • 1 limona
  • 100 g masla
  • 150 g moke
  • 1 vrečka vanilinega sladkorja
  • 1 ščepec pecilnega praška


Priprava:

Limono dobro operemo in osušimo. Naribamo limonino lupinico. Pripravimo testo: v večjo posodo ubijemo jajce, dodamo sladkor, limonino lupinico in maslo ter vse skupaj zmešamo v gladko zmes. V drugo skledo presejemo moko in vanjo vmešamo vanilin sladkor ter pecilni prašek. Nato suhe sestavine počasi dodajamo v gladko zmes in vse skupaj zgnetemo v testo. Testo zavijemo v živilsko folijo in ga za 30 minut postavimo v hladilnik.

Medtem kakije operemo, očistimo, olupimo in narežemo na koščke. Damo jih v večjo skledo in jim primešamo sladkor, vanilin sladkor, drobtine ter ostro moko.

Pečico segrejemo na 180 °C. Iz hladilnika vzamemo testo in ga razvaljamo 5 mm na debelo. Pekač za pito namastimo in vanj položimo testo, ki ga dobro pritisnemo ob dno in stene pekača. Odvečno testo obrežemo in ga ponovno zgnetemo ter iz njega naredimo dolge svaljke, iz katerih bomo sestavili mrežo. V pekač nato nadevamo kakijev nadev, ga poravnamo in pokrijemo z mrežo iz preostalega testa.

Pekač potisnemo v ogreto pečico in pito pečemo 35 minut. Pečeno pito vzamemo iz pečice, jo ohladimo, razrežemo in porazdelimo na servirni krožnik. Postrežemo.

Vir: Okusno.je


Nekaj zanimivosti o kakiju
Kaki je sadež jeseni in nekoč hrana bogov. Je vitaminska bomba, tako bogata z vitamini, minerali, antioksidanti, da jo vsekakor moramo uvrstiti na jedilnik naše jesenske prehrane. Številne zdravilne lastnosti sestavin, ki jih vsebuje, ugodno vplivajo na naše zdravje in s tem izboljšajo tudi naše počutje. Je vsestransko uporaben tako v naravni kozmetiki in v kulinariki, zato si ga moramo vsekakor privoščiti!

Zdravilne lastnosti kakija
  • ureja prebavo, pozitivno vpliva na črevesje in hemoroide,
  • okrepi delovanje pljuč in srca,
  • učinkuje antimutagensko in antikarcinogensko,
  • znižuje količino holesterola, čisti ledvice in jetra,
  • povečuje obrambni sistem organizma,
  • deluje proti utrujenosti,
  • povečuje odpornost proti stresu.
Zaklad vitaminov in mineralovRaziskave kažejo, da vsebuje 5-krat več vitamina C kot jabolko ter tretjino manj kot limone in pomaranče. Kaki vsebuje pa kar 30-krat več vitamina A kot jabolko, kar je le malo manj kot marelice, ki so res bogate z njim. Vitamin A ugodno vpliva na oči, tkiva, kosti, dlesni, kožo in še marsikaj. Vsebnost tega vitamina v sadežu je tako visoka, da že z dvema sadežema pokrijemo dnevno potrebo po tem vitaminu.

Vir: Bodieko.si

ERP sistem za srednje veliko in veliko podjetje ali javni zavod. Na predstavitev iCenter
Spletni računovodski program za računovodski servis ali malo podjetje. Na predstavitev Minimaxa
Preprost blagajniški program za poslovanje z gotovino (davčna blagajna). Predstavitev Saopnet POS-a
Z uporabo naše spletne strani se strinjate z našo politiko piškotkov. xVeč o piškotkih