(Intervju) Martin Cigler, Solitea: »Izdelati želimo čistokrvni sistem ERP v računalniškem oblaku« 28. 6. 2017

(Intervju) Martin Cigler, Solitea: »Izdelati želimo čistokrvni sistem ERP v računalniškem oblaku«
»Strateško vlagamo v podjetja in trge, kjer želimo zmagovati,« pravi Martin Cigler, predsednik upravnega odbora češke skupine Solitea, ki je lani kupila šempetrsko podjetje Saop. Kot glavni razlog za ta nakup je navedel željo po vstopu na trge v regiji Adriatik.

Kateri so bili glavni razlogi za nakup podjetja Saop?

V Sloveniji sem se pogovarjal s štirimi IT-podjetji, a le pri Saopu sem dobil tisti pravi občutek. Prepričali so me z izjemno programsko opremo, jasno vizijo ter poslovanjem v državah južno od Slovenije. Njihovi načrti so sovpadali s tistimi, ki jih ima Solitea. Pravzaprav so imeli isto vizijo, ne pa dovolj denarja, da jo uresničijo.

In ta vizija je?

Izdelati čistokrvni sistem ERP v računalniškem oblaku. Kdor bo izdelal res praktično ERP-rešitev za segment malih in srednjih podjetij, bo zmagal. Upam, da bo to prav Saop in z njim Solitea. V ta namen jim pomagajo tudi razvojne ekipe na Dunaju in v našem razvojnem središču blizu Prage. Pred pridružitvijo Saopa so podjetja skupine imela oziroma še imamo kar sedem različnih sistemov ERP in na tisoče zvestih strank. Tem želimo ponuditi nekaj najboljšega. Zgradili ste skupino specializiranih IT-podjetij.

Kakšno sestavljanko gradite?

Naša strategija je, da prevzemamo podjetja, ki so nam konkurenčna, pa tudi podjetja, ki imajo nove rešitve. S prvimi si krepimo bazo strank, z drugimi pa širimo nabor in funkcionalnost svojih rešitev. Sicer naše poslovanje pozna dva temelja – sisteme ERP in HRM ter razvoj rešitev po meri. Pred dvema letoma smo dobili razpis za razvoj namenske programske opreme za finsko carino. Vreden je bil milijardo čeških kron (38,1 milijona evrov, op. u.) in še danes velja za največji češki IT-izvozni artikel. Od takrat nas vsi poznajo. Naš portfelj je danes brez izrazitih lukenj. Kljub temu pa smo vedno odprti za nove predloge in ideje – tudi v regiji Adriatik spremljamo več podjetij, ki bi jih želeli priključiti skupini.

So rešitve po meri prava stvar?  Ne bi »generična« programska oprema privabila več strank?


Obe področji sta pomembni, vsako je kdaj v ospredju. Za nas je to način porazdelitve tveganja, ne želimo biti odvisni le od ene same rešitve. Drži pa, da nam rešitve po meri odpirajo številna vrata. Delujemo tako v gospodarstvu kot javni upravi. Če bi ponujali zgolj sistem ERP, imamo na tisoče tekmecev po svetu.

S kakšnimi izzivi pa se srečujete kot proizvajalec poslovne programske opreme, sploh sistemov za vodenje poslovanja in računovodskih rešitev?

Ti sistemi in rešitve morajo biti vedno prilagojeni lokalni zakonodaji. Če imaš malo strank, je lokalizacija lahko velika težava. Danes mora sistem delati tako, kot pričakuje stranka, in vsebovati vse lokalne posebnosti. Prav to je tudi razlog, zakaj prevzemamo proizvajalce programske opreme po državah. Brez lokalnega znanja na primer ne bi mogel prodati češkega programa v Makedonijo. Pa jezik ni težava, z vidika porazdelitve izziva bi dejal, da nam jezik pomeni desetino izziva, lokalne zakonodaje pa preostalih 90 odstotkov.

Lahko od Solitee pričakujemo kakšno povsem novo poslovno programsko opremo?

Vsekakor. Nov pristni oblačni ERP. Ta ne bo samo klasični ERP, kakršnega poznate danes, preseljen v oblak, temveč bo imel številne nove dimenzije. Dobil bo povsem nove funkcionalnosti, tudi takšne, ki si jih danes še zamišljamo ne, v smeri umetne inteligence v poslovnih rešitvah.

Koliko virov pa zahteva takšna rešitev?

Časi programerske romantike so mimo. Svoj prvi program sem razvil v treh tednih in ga ponudil podjetjem. Danes za razvoj prepričljive rešitve potrebuješ milijone evrov in sposobne razvijalce. Mi imamo okoli 650 zaposlenih. Vsi razumejo, za kako pomemben projekt gre – če ga bomo uresničili med prvimi na trgu, imamo vse možnosti za naravno hitro rast in prevzemanje strank.

Kje vidite Soliteo v prihodnjih letih?

Kot enega vodilnih ponudnikov računovodskih in ERP-sistemov. Naš cilj je 20-odstotna letna rast.

Avtor: Miran Varga 
Vir: IKT Finance 


ERP sistem za srednje veliko in veliko podjetje ali javni zavod. Na predstavitev iCenter
Spletni računovodski program za računovodski servis ali malo podjetje. Na predstavitev Minimaxa
Poslovni dokumentni sistem in podpora e-računom. Na predstavitev eRegistrator
Z uporabo naše spletne strani se strinjate z našo politiko piškotkov. xVeč o piškotkih